miercuri, 2 septembrie 2009

Tendintele toamnei




Propunerile acestui sezon contin "aluzii" la tiparele vestimentare ale anilor '80. Designerii au tatonat destul de intens acest teritoriu de-a lungul intrgului an, pt a da acum "lovitura de gratie".
Moda decadei '80 s-a impus si a ramas in memoria celoctiva ca una dintre cele mai traumatizante si mai inestetice etape vestimentare din instoria recenta a umanitatii, in special din cauza anumitor accente exagerate, la nivel de croiala, cromatica si textura a materialelor.
Din fericire, ceea ce propun deocamdata designerii "seaman, dar nu rasare": accentele sunt mai degraba insinuate decat explicite, atat in garderoba feminina, cat si in cea masculina. gratie faptului ca ideile si liniile specifice modei optzeciste au fost integrate cu oarecare subtilitate, articolele pe care le propun in colectiile de toamn-iarna stilistii notorii precum mack jacobs sau Christophe Decarnin dela Balmain, reusesc sa surprinda partea buna a controversatei decade.
In timp ce jacobs are o abordare mai romantica si readuce in atentie celebrele topuri tricotate, Decarnin integreaza curajos elemente de estetica rock si reuseste sa compuna tinute dinamice, in linii ferme si cu detalii de mare rafinament.
La ambii designeri, cromatica se pastreaza intr-o nota relativ sobra: asocieri de non-culori cu diferite varietati de griuri colorate, argintiu sau auriu si mici accente de culoare, in special rosu si albastru, pe care le regasim mai ales la nivelul accesoriilor.
Sa ne asteptam, asadar, ca din ce in ce mai des sa vedem articole precum pantalonii cu pense, taliile inalte, sacourile cu umerii pronuntati, centurile late, stranse pe talie, texturile in ape, cu suprafete lucioase, satinate, esarfele care netrezesc nostalgia anilor '80.
O parte din garderoba ideala a acestei toamne contine tendinte, care, cel putin in parte, au mai fost abordate si anii trecuti, dar probabil nu cu atata convingere. Unul dintre laitmotivele sezonului par sa fie cizmele deasupra genunchiului. Acestea pot fi din diferite materiale: dela piele fina si velur in diferite culori, la tesaturi naturale cu imprimeuri abstracte, care confera intregii tinute un aer extravagant.
Ce NU se poarta: cea mai neinsiprata alegere care ameninta sa se mentina in tendinte si pe viitor este combinatia de denim, mai exact o pereche de jeans asociata cu o vesta sau camasa sau jacheta din acelasi material.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu